Achtergrond
Als gezondheidszorgpsycholoog (BIG) en praktijkhouder van Domstad PsychologenPraktijk ben ik, Tobias Havelaar (1966), van origine geschoold als neurobioloog en gedragsbioloog (1988-1993: Universiteit Utrecht). Ik studeerde af bij de hoogleraren Dick Swaab (Wij zijn ons brein) en Jan van Hooff (etholoog). Na het voltooien van mijn deeltijdstudie psychologie (1998-2004) heb ik als psycholoog brede werkervaring opgedaan binnen de GGZ en verschillende postdoctorale opleidingen gevolgd. Vervolgens ben ik in 2009 in Utrecht mijn eigen praktijk gestart.

Naast mijn werk in de Basis GGZ besteed ik veel tijd aan een vrij brede
bij- en nascholing om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in mijn vak. Dit bestaat voor een deel ook uit het bijhouden van vakliteratuur. Ik maak actief deel uit van een Utrechtse intervisiegroep waarin vaak complexe dilemma's binnen ons bijzondere vakgebied uitvoerig besproken worden.
Werkervaring als psycholoog
Na het voltooien van de studie klinische en gezondheidspsychologie (Universiteit Utrecht) in 2004 heb ik aansluitend de postdoctorale opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog (BIG registratie) gevolgd. Daarbij is bewust gekozen voor een combinatie van werk op een afdeling medische psychologie (algemeen ziekenhuis, Zutphen) en het werken in een eerste- en tweede psychologenpraktijk in Dieren (GLD). In samenwerking met de neuroloog werden mensen met psychologische klachten behandeld die voortkomen uit chronische lichamelijke ziekten (MS, longziekten, chronische hoofdpijn, migraine, diabetes en niet aangeboren hersenletsel). Naast individuele behandeling werd door mij ervaring opgedaan als groepstherapeut en als partner relatietherapeut. In de periode van 2007-2009 volgde ik de opleiding tot klinisch psycholoog en psychotherapeut. Daar werkte ik met (jong) volwassenen (18-35 jaar) in een dagklinische afdeling klinische psychotherapie. Daarnaast werkte ik in de tweede lijn op de polikliniek voor volwassenen met stemmings-, angst- en persoonlijkheidsstoornissen. Naast het geven van meer inzichtgevende groepspsychotherapie verdiepte ik mij in gezinstherapie. Specialisaties zijn cliëntgerichte psychotherapie en cognitieve gedragstherapie.

Sinds juni 2014 werk ik enkele dagen per week als gezondheidszorgpsycholoog a.i. in uiteenlopende settings van de Specialistische GGZ zoals de verslavingszorg, forensische psychiatrie en chronische revalidatie om feeling en vaardigheden op een breed vlak met de diagnostiek en behandeling van ernstige psychiatrische problematiek voortdurend te blijven houden en ontwikkelen.

Persoonlijk

Naast mijn werk ben ik regelmatig aan het sporten (hardlopen, skate, squash, zwemmen, duiken) en reis ik graag met mijn vriendin en zoontje naar leuke steden en landelijke gebieden om natuur en cultuur op te snuiven. Ik speel altsaxofoon en vind het leuk om uitgebreid te koken.